VKBS title6

Apie karališkąją asmenybę knygoje „Karo nuotaka“

2024 m. vasario 24 d. pagal numatytą Vilniaus krašto bajorų sąjungos renginių programą (pasiūlė ir organizavo Donatas Baikštys) Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje vyko Ilonos Skujaitės knygos „Karo nuotaka“ pristatymas.

Renginį ir knygos autorę pristatė Tuskulėnų memorialo vyriausiasis muziejininkas Gaudentas Aukštikalnis. Įžanginėje dalyje pasirodė Senosios muzikos ansamblis Puelli Vilnenses, vadovė Giedrė Strikulienė.

Kotryna Jogailaitė, jauniausia Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos duktė, buvo Švedijos karaliaus Jono III žmona ir Zigmanto Vazos motina. Jos likimas jungia keturias šalis – Lietuvą, Lenkiją, Suomiją ir Švediją, todėl tyrinėjant jos intriguojantį gyvenimą ir renkant medžiagą, knygos autorė lankėsi įvairiuose tų šalių archyvuose.

Romaną „Karo nuotaka“ sudaro du lygiagretūs pasakojimai apie Kotryną Jogailaitę ir jos vyrą Švedijos princą ir Suomijos kunigaikštį Joną Vazą. Tai dvi jaudinančios meilės ir karo gijos, karališki moterų ir vyrų žaidimai, susipinantys į intriguojamą dramą, kupiną aistros, išdavysčių, kovos dėl valdžios ir XVI amžiaus Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos ir Maskvos valdovų dvarų paslapčių.

Audronė Musteikienė, h. Pogonia