VKBS title6

Arbatvakaris kovo 11-ąją

2024 m. kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, ir lietuviškos spaudos atgavimo 120-ąsias metines LBKS Vilniaus krašto bajorų sąjungos nariai minėjo Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje.

XX a. pradžioje, Vilniaus šviesuomenės iniciatyva, privačiose erdvėse pradėti rengti lietuviški vakarai – spektakliai-arbatvakariai, kurių metu buvo telkiama Vilniaus bendruomenė, puoselėjama lietuvybė. Mūsų dienomis atkurta prasminga tradicija muziejuje prigijo, teminiai arbatvakariai tapo populiarūs.

Autentiškoje aplinkoje, jaukioje antrame aukšte esančioje Šlapelių svetainėje, bajorai klausėsi teatro „Arbatvakariai“ parengtą įdomybių magaziną-koncertą „Apsisprendžiau lietuve esanti!“. Skambėjo operos solistės Irenos Zelenkauskaitės ir pianistės Linos Giedraitytės atliekami lietuvių kompozitorių kūriniai, aktoriaus Kristijono Sipario pasakojimai, buvo skaitomi iškilios asmenybės Marijos Šlapelienės, savo knygyno veikla ilgus metus skleidusią lietuvišką žodį Vilniaus krašte, laiškai.

Neįprastai skambėjo himnas iš dar tebeveikiančio senovinio gramofono, o pianinu, priklausiusiu šeimininkams, pasirodo, grojo net pats Mikalojus Konstantinas Čiurlionis... Dėkodami muziejui už turiningą bendradarbiavimą ir šiltą bendrystę, Vilniaus krašto bajorai Šlapelių muziejui įteikė Marijos Piaseckaitės-Šlapelienės, taip pat kilusios iš bajorų, genealoginį medį, kurį nubraižė VKBS Legitimacijos komisijos narė Audronė Musteikienė.

Paminėti valstybinę šventę, prisimenant istorijas ir istorines asmenybes „prie arbatos“, buvo puiki į popietę sukvietusių  ir ją organizavusių VKBS tarybos narių Tauro Budzio, Vitalijos Sakalauskienės, Vidmanto Kažukausko idėja. Šventinio arbatvakario akimirkos – Daivos Vadauskaitės nuotraukose. 

2024 m. VKBS kronika, parengė Nijolė Jačėnienė, h. Raktas