BAJORIŠKA MEDŽIOKLĖ

BAJORIŠKA MEDŽIOKLĖ

LBKS 30-mečiui

Lietuvos bajorų Kauno krašto sąjunga

Skatindami pagarbą ir meilę Lietuvos valstybei, prisimindami Lietuvos karalystės, LDK bajorijos istorinį ir kultūrinį paveldą, kviečiame minėti Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos įkūrimo 30-uosius metus. Lietuvos bajorų Kauno krašto sąjunga inicijuoja edukacinį bendrą visų LBKS kraštų šventinį renginį „Bajoriška medžioklė“.

Renginio vieta – Raudondvario dvaras.
Medžioklės plotai – Babtų seniūnijos ribose.
Data – 2024 m. gruodžio 7 d.

 

Medžioklė – vienas iš labiausiai bajorų pamėgtų laisvalaikio leidimo būdų. Ji buvo bajorų ir didikų privilegija. Medžioklės tradicijos yra senos, siekia  XVII a. pabaigą. Medžiotojai atvykdavo raiti, (atsivesdavo šunis), spindintys iškilminga apranga ir puošniais ginklais, su savo svitomis, kuriose buvo ne tik patarnaujantis personalas, bet ir šeimos nariai, įskaitant moteris. Paprastai  didikas ar ponas savo kuriame nors dvare vėlyvą rudenį ar žiemos pradžioje organizuodavo vieną Didžiają medžioklę, kuri trukdavo keletą dienų ir daug kuo priminė valdovo rengiamas medžiokles. Į ją buvo kviečiami kiti ponai, kartais ir vienas kitas žemesnio rango, bet kuo nors pasižymėjęs bajoras.      

Iliustracija iš medieval-hunting.weebly.com

Lietuvos bajorų Kauno krašto sąjunga, kaip ir anksčiau, žiemos pradžioje, kviečia atgaivinti senąsias bajoriškos medžioklės tradicijas ir ta tema organizuoja edukacinį renginį. Tokie renginiai vyko ir tarpukario Lietuvoje, jose dalyvaudavo ne tik bajorai, bet ir tuometė aukštuomenė su prezidentu A. Smetona, kariuomenės vadu S. Raštikiu, operos dainininku K. Petrausku, Kauno burmistru J. Vileišiu, armijos generolu J. Giedraičiu bei kitomis iškiliomis to meto asmenybėmis.

Šio renginio formatas būtų pritaikytas medžiojantiems ir nemedžiojantiems bajorams bei jų šeimų nariams, kviestiniams garbingiems asmenims. Jame bus galimybė bajorams ir šventės dalyviams, kurie nėra medžiotojai, dalyvauti medžioklėje; jie galės stebėti medžioklę stovėdami vienoje linijoje šalia medžiotojo arba dalyvaudami žvėrių varyme. Visiems kitiems bus įdomu paklausyti paskaitų apie LDK laikais vykusias medžiokles, gyvai susipažinti su medžioklinių šunų veislėmis, žvėrių populiacija Lietuvoje, vyks fotografijų paroda, įdomios knygos pristatymas ir bajoriška puota su bajoriškais valgiais.

Medžioklės pradžios iškilmės:

8:00 – Puošniai apsirengusių medžiojančių dalyvių sueiga;

8:10–8:30 – renginio pradžia pagal tradicijas: dalyvių registracija medžioklės lape, instruktažas, medžiojamų žvėrių nustatymas; rytinė kava su greitais  užkandžiais; kunigas palaimina medžioklinius šunis, medžiojamus žvėris,  medžioklės dalyvius; skamba ragų muzika, skelbianti medžioklės pradžią;

8:30 – medžiojantieji dalyviai išvyksta į medžioklės plotus.

Edukacinė programa:

14:00 – Renkasi bajorai ir renginio svečiai, kurie nedalyvauja medžioklėje – vyks  edukacinė programa apie bajorišką medžioklę, jos tradicijas, istoriją ir evoliuciją, rodomos senųjų medžioklių skaidrės, demonstruojamos fotografijos. Bus pasakojama apie kultūrinį nematerialųjį paveldą bei bajorų indėlį į politinę valstybės raidą (prašome visus teikti pasiūlymus, ką norėtumėt išgirsti, kad lektoriai galėtų pasiruošti aktualiais klausimais).

Medžioklės pabaigos iškilmės:

15:00–16:00 – Medžioklės dalyvių grįžimas – jų sutikimas, sumedžiotų žvėrių pagerbimas;

16:00 – bajorų  eisena su giminės vėliavomis;

16:30 – medžioklinių šunų bei jų veislių  pristatymas gyvai;

17:00 – sveikinamosios kalbos, svečių pasisakymai ir linkėjimai;

17:30–22:00 – bajoriška puota su egzotiniais žvėrienos patiekalais ir gėrimais, ir ne tik…, smagūs pokalbiai, tarpusavio  pabendravimai, linksmybės.

Šio renginio formatas yra netradicinis, bus reikalinga registruoto medžiotojų būrelio oficiali priežiūra ir pagalba, medžioklės plotų ir žvėrių medžiojimo kvotų naudojimas, Raudondvario dvaro patalpų nuoma, maitinimo bei aptarnavimo paslaugos, atributikos ir atminimo ženklų gamyba bei kitos priemonės, todėl reikalinga išankstinė informacija dėl dalyvių skaičiaus ir medžiotojų pažymėjimų turėjimo.

Preliminari renginio kaina:

Medžiojančiam 1 dalyviui apie 80-100 eurų (į kainą įskaičiuotas 30-50 eurų medžiotojo svečio aptarnavimo mokestis mus priimančiam medžioti medžiotojų būreliui).

Nemedžiojančiam 1 dalyviui nuo 50 iki 80 eurų, priklausomai nuo dalyvių skaičiaus ir kitų dalyvių pageidavimų (didesnis dalyvių skaičius mokestį mažina).

Prašau registruotis iki 2024 03 15, el. p. Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser., nurodyti:

1. LBKS krašto pavadinimą

2. Vardą, pavardę

3. Ar dalyvausite medžioklėje medžiotojo teisėmis? Ar dalyvausite medžioklėje kaip varovas, stebėtojas?

4. Ar dalyvausite tik edukacinėje programoje ir bajoriškoje puotoje nuo 14 val.?

Laukiame visų Jūsų aktyvaus palaikymo ir pasiūlymų bei pageidavimų dėl  renginio, formato, pranešimų temų.

Lietuvos bajorų Kauno krašto sąjungos vadas Stasys Knystautas

Renginio koordinatorius –

LBKKS tarybos narys, LBKS senatorius Mykolas Kazlauskas

Tel. +370 698 51400, el. p. Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.